dijous, de juliol 30, 2009

Forat de cuc


Què us semblaria viatjar a Alpha Centauri?
Desde petit que sento atracció per l'astrofísica i desde fa anys em fascina el tema dels forats de cuc. No us faré el raonament matemàtic, perquè no l'entenc,però sí que en parlaré un xic.
Suposo que la majoria haurà pensat alguna vegada en temes de móns paral·lels (plans paral·lels on es viuen altres possibilitats de la nostra vida, fruit d'haver optat per diferents decisions en un moment donat. Dóna lloc a la pregunta de, jo sóc jo o sol sóc jo en aquest pla?), en el món dels esperits i en els viatges en el temps.
Doncs el forat de cuc, anomenat pont de Einstein-Rosen, seria una deformació de l'espai-temps que uneix dos punts molt distants entre ells.
La pregunta és, són possibles? Es pot viatjar en el temps i l'espai?
Matemàticament s'ha demostrat que les equacions de la relativitat admeten els forats de cuc i s'han fet hipòtesis de 3 tipus de forat, però encara no s'ha trobat cap... ;)
Més enllà de la proposta de Stargate i altres sèries de Sci-Fi, existeixen 3 tipus de forats de cuc i sol dos d'ells atravesables, un dels quals sol en un sentit. Sempre teòricament, clar, ja que de moment no tenim cap material o medi que permeti subministrar energia negativa per obrir un forat de cuc i que sigui estable.
Jo sempre penso en els forats negres, teòricament podría ser un forat de cuc atravesable en un sol sentit (no es sap de res i ningú que n'hagi sortit, excepte la nau Enterprise a Star Trek). Sempre m'han explicat que el forat negre es forma quan una estrella es col·lapsa i implosiona, concentrant tota la massa en un punt i absorbint les estrelles i planetes del seu entorn per atracció gravitatòria. Diuen que ni tan sols la llum en pot sortir, d'aquí el nom...Jo em pregunto si els forats negres no creen en realitat un forat de cuc en un sentit, traslladant tot a un altre punt de l'Univers o a un altre Univers.
Així les coses, sol ens queda somiar amb la possibilitat de viatjar a velocitats superluminals (sense superar la velocitat de la llum localment) a través de l'espai i del temps i conformar-nos, de moment, amb el Virgin Space.
Per cert, es diuen forats de cuc per l'analogia d'un cuc que vol viatjar d'un extrem a l'altre d'una poma. Sempre arribarà abans (en termes de longitud...) si hi fa un forat que si viatja per la superfície.
Per a saber més, comenceu per aquí http://es.wikipedia.org/wiki/Agujero_de_gusano
i pel blog de La Bella Teoría

3 comentaris:

Jana ha dit...

Quina il.lusió llegir-te de nou... I molt interessant tot el que dius...
De moment però, em conformo en tocar de peus a terra i no enlairar-me gaire.... és maco caminar a poc a poc i no a la velocitat de la llum!
Molts records!
L'estiu ...bé?

MeTis ha dit...

yo no me complico tanto, simplemente me atrae mas las astronomia, que es mas "estatica" (total, si te confundes con una estrella tampoco pasa nada).

¿ves la serie "perdidos"? me estan matando en la quinta temporada con los saltos en el tiempo...

BACCD ha dit...

Interessant això dels forats de cuc. No sabia que hi havia tanta teoria al darrere. En fi, quan penses en dimensions tan enormes, tens encara més clar com en som d'insignificants.