Ha guanyat l'abstenció, però estic indignat amb la resposta dels polítics a aquesta dada. Un 46% de participació NO és una gran majoria d'espanyols Sr. Rajoy i un 37,5% de participació a Catalunya és un fet greu Sra. Badia i Sra. Vidal-Quadras.
Primer de tot, dir que no considero vàlides unes eleccions amb una participació inferior al 50%...però els polítics demostren que sols els interessa omplir-se les bnutxaques.
Sentia les reaccions dels polítics catalans...
Sra. Badia (PSC) opina que els ciutadans infravaloren les europees i per això no van a votar. És a dir, que ens culpa d'irresponsables.
Sr. Vidal Quadras (PPC) opina que els partits que han governat a Catalunya són els culpables de l'abstenció, ja que no han sabut continuar la dinàmica de vot catalana i la visió europea del país. És a dir, que ens culpa de no haver estat degudament "brainwashed" pels governants.
Sr. Junqueras (ERC) opina que han fet tots els esforços per explicar el programa i que ciutadans i polítics han de reflexionar sobre els resultats. Per tant, reparteix culpes a tothom.
Sr. Tremosa (CiU) culpa a les campanyes dels partits i atribueix més culpa a uns partits que altres (aquella dels nens emmanillats del PPC). Aquest va una mica més encertat.
Sr.Romeva (ICV-EUiA) opina que els ciutadans estan descontents amb els polítics i les campanyes. Ah sí?
En general escoltes els partits i et trobes que,
A Catalunya el PSC opina que aquests resultats no són extrapolables a les autonòmiques, CiU que són un primer pas per a guanyar les autonòmiques, ERC que ja han fet el més important per a les autonòmiques, etc.
A España el PSOE opina que aquests resultats no són extrapolables a les generals, el PP que una gran (GRAN????) majoria d'espanyols vol un canvi a les generals i que ZP dimissió.
Davant d'aquesta situació opino que els ciutadans no han anat a votar per aquestes raons,
1. Descontent general dels ciutadans vers a la política i els polítics.
2. Infravaloració de les Europees per part dels partits. A Espanya ho representen con un previ de les generals i a Catalunya de les autonòmiques.
3. Cap partit polític s'ha dedicat a explicar als medis què volen fer, com ho volen fer i per què ho volen fer. Sempre que he llegit els diaris o escoltat les notícies, em trobo amb els polítics despotricant del rival i caient en l'insult com si enlloc de política estiguessin al pati de l'escola. Amb l'actual descontent per la política, no penso perdre el temps anant a actes de campanya srs i sres polítiques.
4. Les eleccions americanes han possat més de relleu la pena que fan els nostres polítics. Escoltar l'Obama, la Hillary o el Mc Cain explicar què volen fer, expressar les conviccions i dir que el seu rival no és l'adequat perquè no s'ha adonat que fent el que pretén fer li passarà allò altre, és tota una classe pràctica de política.
5. Veure les imatges del Congrés dels Diputats on la gent d'un partit o altre no deixa parlar tranquilament al seu rival i aplaudeixen als seus com si estiguessin en un circ, fa escopir vergonya aliena als ciutadans.
6. No hi ha cap polític amb carisma suficient per arrastrar vots per si sol (com Pujol, Maragall, Aznar o Gonzalez...encara que no m'agradin)
Amb aquesta situació, jo no vaig saber que fer. No m'identifico amb els partits i polítics actuals. A més, em sembla que en aquestes eleccions els partits presenten gent per a viure bé quatre anys a Brussel·les, cobrar i no pagar imposts (funcionari europeu). Sol tenia dues opcions: abstenció o vot en blanc.
Per què m'he decantat per abstenció?
1. No he escollit abstenció perquè no consideri important el Parlament Europeu, ni perquè no sigui conscient de l'importància del dret a vot, etc.
2. El vot en blanc mai apareix al recompte de resultats que fan els media i mai he sentit cap partit queixant-se de l'elevat percentatge del vot en blanc. En canvi, quan l'abstenció puja, ho destaquen els diaris, els TN, tots els polítics, etc.
3. Espanya utilitza el Sistema d'Hondt per a repartir els diputats. En aquest sistema, a més que es descarten els resultats de partits minoritaris amb menys del 3% dels vots, reparteix proporcionalment els vots en blanc entre els partits. Per tant, el vot en blanc afavoreix als partits majoritaris, en aquest cas PSOE i PP.
Per tant, com el meu objectiu era protestar per l'actual manera de fer política i per l'allunyament dels polítics dels problemes dels ciutadans (als ciutadans els preocupa més la inflació i l'atur, que les dues hores de castellà), he decidit no votar.
El dia que el vot en blanc es compti com al que és, un vot en blanc, no es reparteixi entre els partits i sigui contabilitzat als resultats electorals, llavors votaré sempre.
Per a saber més,
Simulació del Sistema d'Hondt:
Plataforma pel vot en blanc computable: